Програма на минати години

 

 

02.11.2015 (Понеделник) - Кино Милениум

19:00 ЦИТАДЕЛА – Англија, 2015, Алистер Ли, 55’

20:00 Отворање на Планинскиот Филмски Фестивал „Ехо“ – 2015

20:05 Претставување на Слободан Трајковски

20:15 СЛОБОДА НА 2 ТРКАЛА – Македонија, 2015, Игор Д. Јовановски, 18’

20:33 Коктел во чест на 6-тото издание на ЕХО

20:48 МЕТАНОЈА – САД, 2014, Џим Ајкман, 80’

22:13 МАЛИТЕ НЕШТА – САД, 2014, Дарси Турен, 47’


03.11.2015 (Вторник) - Кино Фросина (МКЦ)

17:00 СЛОБОДНО – Англија, 2014, Алистер Ли, 27’

17:27 АРКТИЧКИ ВОЗДУХ – Англија, 2014, Фин Мекен, 33’

18:00 ЗА РЕКАТА – Словенија, 2015, Нејц Миљак, 32’

18:32 ЕХО ОД ДРИМ – Македонија, 2015, 10’

18:52 Презентација на Јержи Поребски 

20:00 МАНАСЛУ – Полска, 2014, Јержи Поребски, 26’

20:36 ОДБЛЕСОК – САД, 2014, Ник Вагонер/Мајк Браун, 6’

20:42 Презентација „Турно и фри рајд скијање во Бугарија“ – Кирил Попбожиков (Бугарија)

21:30 Презентација „Фрирајд на „Недопреното““ – Бине Жалохар (Словенија)

21:52 НЕДОПРЕНОТО – Словенија, 2013, Митја Легат, 38’


03.11.2015 (Вторник) - Џебно Кино, МКЦ

17:00 ШУНКАЛИ – Непал, 2014, Бојраџ Бат, 51’

17:51 ПОТРАГАТА – САД, 2014, Крис Олстрин, 26’

18:17 КУНЈАНГ ЧИШ ИСТОК – првенствено искачување – Италија, 2014, Матео Веторел/Милена Холцкнехт/Алесандро Бандинели, 38’


04.11.2015 (Среда) - Кино Фросина, МКЦ 

17:00 ОБИДОТ ЗА РЕКОРД НА ВЕЈНРАЈТ – Англија, 2014, Алистер Ли, 33’       

17:33 СВИРКА ВО КИНА – Франција, 2014, Еврард Венденбаум, 54’

18:40 ОПЕРАЦИЈА МОФАТ – Англија, 2015, Џен Рендал/Клер Џејн Картер, 24’

19:04 НИНИ – Италија, 2014, Џиџи Гиустиниани, 66’

20:25 НАЦИЈА НА БРАНИ – САД, 2014, Бен Најт/Тревис Рамел, 53’

21:30 СИТЕ МОИ КАСКАДЕРСТВА – Англија, 2014, Алистер Ли, 26’

21:56 Прикажување на селекција на видеа од конкурсот за „Најдобро аматерско видео“, 35’


04.11.2015 (Среда) - Џебно кино, МКЦ

17:00 ФЕСТИВАЛ НА СТРАДАЊЕ 2: ПУСТИНСКИ АЛПИНИЗАМ – САД, 2014, Сидар Рајт, 27’

17:27 НЕПОЗНАТО МЕСТО – Холандија, 2014, Сузан Опстал, 28’

17:55 ПРОЕКТ МИНА – Англија, 2014, Џен Рендал, 18’

18:13 МЕSАЛАМА – Италија, 2013, Анџело Поли, 47’


05.11.2015 (Четврток) - Кино Милениум

19:00 ДИВИТЕ, НОВИ ХРАБРИ – САД, 2014, Оукли Андерсон – Мур, 28’

19:28 ПРВА МАКЕДОНСКА ТРАНСВЕРЗАЛА – Македонија, 2015, Горан Вучиќ/Кирил Шентевски, 38’

20:20 Прогласување на победниците на конкурсот „Најдобро аматерско видео“ и победниците од официјалната селекција на филмови учесници на овогодинешното Ехо од страна на жирито и победниците на конкурсот „Најдобра планинска фотографија“ од страна на тимот на Ехо

20:45 СЕРО ТОРЕ: ШАНСАТА НА ТОПКАТА СНЕГ ВО ПЕКОЛОТ – Австрија, 2013, Томас Дирнхофер, 100’ВЛЕЗ СЛОБОДЕН


* Организаторот го задржува правото да направи промени во фестивалската програма
Програма „Ехо“ – 2014 година

03.11.2014 Понеделник - Kино Милениум 
19:00 Koн врвот 
19:25 The last great climb
20:35 Into the mind

04.11.2014 Вторник - Kино Фросина
17:00 Прикажување на видеа од Конкурсот за најдобро аматерско видео
17:15 The penguin runner
17:37 Down the line
18:10 The last wild race
19:10 Презентација на Македонско Еколошко Друштво
19:50 Презентација на Лукаш Варжеха
21:30 Прикажување на видеа од Конкурсот за најдобро аматерско видео
21:45 High tension
22:22 In the high country

05.11.2014 Среда - Kино Фросина
17:00 Прикажување на видеа од Конкурсот за најдобро аматерско видео
17:15 Slomo
17:32 Wild water
18:02 Distilled
18:55 Прикажување на видеа од Конкурсот за најдобро аматерско видео
19:10 Nordfor sola
19:56 Cold
20:16 Gare au Gauru (shankar)
20:43 Презентација на СД Пеони
21:13 Презентација на Клемен Премрл
22:23 Прикажување на видеа од Конкурсот за најдобро аматерско видео
22:38 Прогласување на победниците на Фестивалот од страна на жирито и прогласување на победниците од Конкурсот за најдобро аматерско видео.

06.11.2014 Четврток - MКЦ Клуб и Ресторан
17:00 The Sensei
17:27 Spice girl
17:51 Castles in the sky
17:57 A new perspective
18:17 Алек, Кољо, Стрезо и Васил на Дуфоршпице
18:37 Blind trust
19:10 Killing beauty
19:28 Haute route
20:00 Determination
20:10 Arctic Swell
20:18 Tent bound in Devil’s bay
20:45 El Cuentista
21:15 Ryan’s story
21:23 The Denali Experiment
21:40 Wrangelled
21:50 Свечено затворање на ЕХО

 

Програма „Ехо“ – 2013 година

Понеделник – 28.10.2013
18:00-18:15 „Дејв" – Англија, 2012, Polished Project
18:15-18:45 „Бури" – Полска, 2012, Јержи Поребски
18:45-18:55 Пауза
18:55-19:40 "Просветлување" – САД, 2013, Videograss
19:40-20:15 Свечено отварање на Ехо - Денови на Планинскиот Филм 2013
20:15-21:00 Презентација: Најдлабоката јама во Р. Македонија, Никола Ангелов, СД Пеони
21:00-21:15 Пауза
21:15-22:00 „Човекот – птица: оригиналниот сон на летањето" – САД, 2012, Proximity Productions

Вторник – 29.10.2013
18:00-18:22 „Гренландски стаорци" – Словачка, 2012
18:22-18:31 „Сина опсесија" – САД, 2011, Алан Гордон
18:31-18:50 „Промена" – Словенија, 2012, Томажин Медиа
18:50-19:00 Пауза
19:00-19:50 "Широки момци" – Англија, 2012, Hot Aches
19:50-20:00 Пауза
20:00-20:45 Презентација: „Магијата на Тепуи" – Александар Кленов
20:45-21:05 Пауза
21:05-22:00 „Аутана" – Англија, 2012, Posing Productions

Среда – 30.10.2013
18:00-18:23 „Одисеј" – Англија, 2012, Hot Aches
18:23-19:00 „Не толку далеку" – Италија, 2012, Ерве Бармас
19:00-19:10 Пауза
19:10-19:19 „На улица #на точак" – Македонија, 2013, На точак, кратко видео.
19:19-19:30 Презентација: „Зошто возам на Критична Маса" – Јована Тозија
19:30-19:55 Презентација: "xU2-R и Планинските премини" – Бојан Ранташа
19:55-20:21 „Патот од Каракол" – САД, 2013, Кајл Демпстер, duct tape than beer
20:21-20:30 Пауза
20:30-21:10 Презентација: „Внимавај, ОТРОВ!" – Д-р Методија Велевски, Македонско Еколошко Друштво
21:10-21:20 Пауза
21:20-21:28 „Каскада" – САД, 2013, Forge Motion Pictures
21:28-22:00 „Изгубената зима" – Бугарија, 2012, Стоил Димитров

Четврток – 31.10.2013
18:00-18:50 „Аурора Поларис" – Словенија, 2012, Анже Чокл/Боштјан Вирс
18:50-19:20 „Не е лошо" – САД, 2013, Anthill Films
19:20-19:30 Пауза
19:30-20:45 „К2: Сирена на Хималаите" – САД, 2013, Ursus Films
20:45-20:55 Пауза
20:55-21:11 „Планини во движење: канадските Роки планини" – САД, 2012, UpThink Lab
21:11-22:00 "Акро Македонија: Потенцијалите за екстремните спортови во Македонија" - Мендо Велјановски

 

Програма на „Ехо“ – 2012 година

Вторник   06.11.2012 
18:00-18:43  “Во срцето на на Балканот – Пеликаните на Преспа” – Германија,  43’ Режија:
                      Корнелија Фолк, Германија.
18:43-18:53  Пауза
18:53-19:00  “Мајката” – САД., 2012, Скип Армстронг, 6’ (“Of souls + water : The Mother”
                      USA, 2012Skip Armstrong  6’.)
19:00-19:09  “Воинот” – САД, 2012, Скип Армстронг, 9’ (“Of souls + water : Тhe Warrior”
                      USA,  2012, Skip Armstrong 9’)
19:09-19:32  “Ветена земја”  -  Бугарија, 2011, Стоил Димитров, 23 ‘ (Promise land
                      Bulgaria, 2011, Stoil Dimitrov, 23’)
19:32-19:46  “Кулите во Енеди” – САД, 2011, Ренан Озтурк, Џими Чин, тим Кемпел, 14’
                      (“Towers of the Ennedi” – USA, 2011, Renan Ozturk, Jimmy Chin, Tim Kemple, 14’)

19:45-20:15          Отварање на фестивалот
20:15-21:00  Презентација  на  Ултра маратонците Трајче Панковски и Жикица Ивановски  45’
21:10-22:00  “Месечев Цвет” -  Британија, 2011, Алистер Ли, 50’ (“Moonflower “
                      UK, 2011, Alastair Lee,  5o’)

Среда   07.11.2012      
17:40-18:20  “Во срцето на на Балканот – Барајќи го Рисот”
                     Германија,  43’, режија :Корнелија Фолк, Германија.
18:20-18:37  “Ехоа” - Британија, 2012, Polished Project, 17’ (“Echoes”
                      G. Britain, 2012, Polished Project, 17’)
18:37-18:45  пауза
18:45-19:01  “Снежни денови” – Бугарија, 2011, Стоил Димитров, 16’
                     (“SNOW a days” – Bulgaria, 2011, Stoil Dimitrov, 16’)
19:01-19:45  “Пророкот” – Британија, 2011, Алистер Ли, 44’ (“The Prophet” – UK, 2011, Alastair Lee, 44’)
19:45-20:00  Пауза
20:00-20:30  Презентација за спелеонуркачка експедиција “Врело 2012” – Македонија, Бојан Петковски
20:30-20:40  пауза
20:40-22:00  “Невреме над Мон Блан” – Германија, 1930, Арнолд Фанк, 90’
                    (“Sturme uber dem Mont Blanc” – Germnay, Arnold Fanck, 90’)


Четврток 08 11 2012

18:00-18:26      “Речниот Бог” – Германија, 2012, Олаф Обсомер, 26’ (“River God”
                         Germany, 2012, Olaf Obsommer, 26’) 
18:26-18-45     “Продолжена линија” – Италија, 2011, Херве Бармасе, Ѓиакомо Берт, Дамиано Левати, 17’                             (“Linea Continua” – Italy, Giacomo Berthet, Damiano Levati, Herve Barmasse, 17’)
18:45-19:00     пауза
19:00-20:00     “Што се случи на островот Пам” – Полска, 2011, Елиза Кубарска, 60’
                        (“What happened to Pam Island” – Poland, 2011, Eliza Kubarska, 60’)
20:00-20:15     пауза
20:15-21:00     презентација на Христо Белакапоски: “Тиен Шан: Хан Тенгри”
21:00-21:10     пауза
21:10-22:00     презентација на тема спелеологија “Споменик на прородата: Слатински Извор”,
                       Македонија, М-р Билјана Гиечвски


Петок 09 11 2012

18:00-18:05     “Најдолгиот Пат” – Германија, 2010, Кристоф Рехег, 5’ (“The Longest Way”
                        Germany, Christoph Rehage, 5’)
18:05-18:12     “Номадот” – САД, 2012, Скип Армстронг, 7’ (“Of souls + water : Тhe Nomad”
                        USA, 2012, Skip Armstrong 7’)
18:12-19:00     “Кукучка” – Полска, 2011, Јержи Поребски, 48’ (“Kukuzcka”
                         Poland, 2011, Jerzy Porebski, 48’)
19:00-19:10     пауза
19:10-19:16     “Менувач на форми” – САД, 2012, Скип Армстронг, 6’ (“Of souls + water :
                         Тhe Shapeshifter” – USA,  2012, Skip Armstrong 6’)
19:16-19:22     “Возрасниот” – САД, 2012, Скип Армстронг, 6’ (“Of souls + water : Тhe Elder”
                         USA, 2012, Skip Armstrong 6’)
19:22-20:25     “Врвот” – Британија, 2010, Pul Diffley, 63’ (“The Pinnacle” – UK, 2010, Paul Diffley, 63’)  
20:25-20:40     пауза
20:40-22:00     презентација на Словенечкиот алпинист Урбан Новак: „К7 – колку што можете
                       да си замислите“